در این تدبر، آیات 1 تا 4 سوره مبارکه فجر را مورد بررسی قرار می دهیم :این آیه با حرف «وَ» آغاز می شود که به آن، واوِ قسم می گویند .بدین معنی که خیلی مهم است و باید به روی آن دقت خاصی کرد.خداوند در دو آیه قبل می فرماید :
فجر خیلی مهم است و در ضمن به ده شب اشاره می کند که دارای رمز است و ما میخواهیم اینجا کشف رمز بکنیم.پروردگار در آیه 3 می فرماید:قسم به شفع و وتر، یعنی نماز شفع و نماز وتر جزو نماز شب است . بنابراین هرسه آیه مربوط به نماز شب است. اگر هرسه آیه را مربوط به نمازشب بدانیم، به این نتیجه می رسیم که علیرغم اینکه تاکید زیادی بر این موضوع شده که مقصود از «وَلَیالٍ عَشر»دهه ذی الحجه یا دهه محرم است می توانیم به این نتیجه برسیم که «وَلَیَالٍ عَشْرٍ» همان ده شبی است که خداوند به موسی وعده داد . یعنی خداوند فرمود :که سی شب با موسی قرار ملاقات گذاشته ایم وده شب به آن اضافه کردیم وبه موسی گفتیم: توکه پیغمبر ما هستی ؛سی شب را تو اراده کن وده شب هم ما به تو می دهیم. مگر نه اینکه اگر کسی چهل روز، یک کاری را انجام دهد آن کار بر او ملکه می شود.درواقع ملائک به او کمک می کنند تا او بتواند آن کار رابه درستی انجام دهد. رحمت رحیمیت خداوند بر بندگان خاص اش جاری می باشد و آن رحمت برای استغفار کنندگان است و آیات زیادی دراین خصوص وجود دارد که خداوند پس از استغفار فرموده من غفور و رحیم هستم .پس آن رحیمیت خداوند، آن ده شب را اینجا ارائه می کند . یعنی فجرخیلی مهم است ولی شبی که به فجر می رسد و قدر از آن متولد شده و سرنوشت تغییر می کند، قبل از فجراست . خداوند هم به فجر قسم میخورد وهم به آن ده شبی که کمک می کند و خداوند به موسی فرمود : تکمیل نمودیم؛ به من وشما هم قطعاً همین را می گوید که شما ابتدا سعی خود را بکنید و سی شب عشق خودتان را ثابت کنید و با شیطان مقابله کنید تا بتوانید از خواب و رختخواب کنده شوید من هم ده شب دیگر را به شما کمک خواهم کرد . خداوند میفرماید:شما اول ثقل نماز شب را پیدا کنید یعنی در آغاز از یک رکعت نماز شروع کنید ؛ سپس دو رکعت، سه رکعت.....و همین طور به مرور تعداد رکعات را زیادتر نمایید تابه یازده رکعت برسید.در ابتدای امر با یازده رکعت شروع کردن نوعی لجبازی است و وارد شدن شیطان از سمت راست می باشد . بدانید که شیطان از راه نماز، روزه و حج هم وارد میشود.
در آیه 4 این سوره خداوند می فرماید: و شب هنگامی که می رود؛ که با رفتن آن، سختی شب هم از بین می رود . چون در سوره مزمل پروردگار فرمود : این نمازشب برای تو سخت است امکان دارد که بیمار شوی پس
می فرماید :که این سختی شب می رود واین نیز بگذرد پس پشت هر سختی آسانی است . سنگینی شب می رود و بلافاصله فجر از راه می رسد و چه مبارک سحری و چه فرخنده شبی، اتفاق می افتد؛ که آن دیگر آسانی است. درواقع سختی به آسانی تبدیل میشود. پس انشراح سینه پیش می آید و پروردگار در سوره انشراح می فرماید: پس از خواندن نماز شب، بنشینید واز خداوند هر چه که میخواهید؛ طلب کنید وبگیرید. پس از اینکه از نماز فارغ شدید به زمین نصب شوید و مانند مُرده ها خود را در اختیارخداوند قرار بدهید وبسوی پروردگار راغب شوید و این کار را بدون حرکت وبا عشق بعد از نماز شب را انجام دهید.